Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2019. szeptember 16. 22:18
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2012.02.16

13. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás

A 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás kurátori pályázatának eredményhirdetése

A 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále (2012. augusztus 29. − 2012. november 25.) magyar pavilonjában rendezendő kiállítás megvalósítására Gulyás Gábor nemzeti biztos, a Műcsarnok igazgatója nyilvános pályázatot írt ki. A pályaműveket héttagú zsűri (Boros Géza művészettörténész, a NEFMI művészeti főosztályának vezetője; Ferencz István építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja; Gulyás Gábor esztéta, a Műcsarnok igazgatója, a biennále magyar pavilonjának nemzeti biztosa; Guttmann Szabolcs építész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára; Kálmán Ernő építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke; Készman József művészettörténész, a Műcsarnok vezető kurátora; Wesselényi-Garay Andor építészkritikus, a 2010. évi Velencei Építészeti Biennále magyar kiállításának kurátora) bírálta el.

A zsűri törekedett arra, hogy a projekt alapú kurátori pályázatok értékelésénél és elbírálásánál minél több nézőpontból közelítsen a pályaművekhez, szem előtt tartva eközben a főkurátor intencióját is, mely az „együttműködésre és a dialógusra” helyezi a hangsúlyt. Mivel a kiírás az előző évekhez képest kevesebb formális megkötést tartalmazott, minden beadott pályamű érvényes volt. Az elbírálás folyamatában döntő szerepet játszott a prezentáció, mely közvetlen és alkotó párbeszédet eredményezett a pályázókkal.

Az első forduló beadási határideje 2012. január 6-a volt. Rekordszámú, 12 érvényes pályázat érkezett be; ezek mindegyike részt vett a második – prezentációs – fordulóban. A zsűri fontosnak és támogatandónak tartotta, hogy a pályázatok a földrajzi sokszínűséget is képviseljék, s pozitívumként értékelte, hogy ez alkalommal Mauritiustól Dabasig terjedt a résztvevők köre. Ugyanilyen fontos fejleménynek tartotta a bíráló bizottság azt is, hogy egyetemi hallgatók is bekapcsolódtak a projektekbe.

A zsűri jelölése alapján a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás magyar pavilonjában rendezendő tárlat megvalósítására a nemzeti biztos a Modell című projekt kurátorait, Bachmann Bálintot és Markó Balázst kéri fel.

A zsűri külön elismerésben részesíti a PANEL – venicycle system című pályaművet (kurátorok: Polyák Levente, Kukucska Gergely, Antal Balázs). A nemzeti biztos hivatalosan javasolja David Chipperfield főkurátornak, hogy amennyiben lehetőséget lát rá, ezt a projektet hívja meg a biennále központi kiállításába.

A pályázat részletes indoklása – az összes beadott pályaművel együtt – a mai naptól letölthető www.velenceibiennale.com honlapról.

Miután Gáspár Júlia mandátuma lejárt, 2012. február 1-től új vezetője van a Műcsarnok Biennále Irodájának, dr. Puskás István. Az építészeti kiállítás előkészítését és megvalósítását ő koordinálja.

A zsűri és a nemzeti biztos ezúton is megköszöni valamennyi pályázó és a pályázatokban közreműködő alkotó munkáját, s külön köszönetét fejezi ki a Biennále Iroda korábbi vezetőjének.

Budapest, 2012. február 15.

Gulyás Gábor
a Műcsarnok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója
a Velencei Biennále nemzeti biztosa


Dr. Puskás István (1972) a Debreceni Egyetem Olasz Tanszékének egyetemi adjunktusa.

Tudományos munkássága mellett a rendszerváltás óta foglalkozik kulturális program­szervezéssel. Számos művészeti projekt előkészítésében dolgozott jelentős olasz intézményekkel együtt (többek között a firenzei Uffizi Képtárral, a Tudománytörténeti Múzeummal, valamint az Olasz Kulturális javak Minisztériumával). A Biennále Iroda vezetőjeként a Velencei Építészeti Biennále, majd a Velencei Képzőművészeti Biennále előkészítése és lebonyolítása mellett a Műcsarnok olaszországi művészeti kapcsolatainak kibővítése lesz a feladata, amelyet – az iroda előző vezetőjéhez hasonlóan – nem főállásban, hanem megbízási szerződéssel lát el.


Utolsó módosítás: 2012.02.16 23:46

Galériák

Műcsarnok


Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2019 Magyar Építőművészek Szövetsége