Magyar Építőművészek Szövetsége | események
   2020. január 25. 15:07
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
események| konferenciák

belföld | külföld aktuális | archív   

2015.02.06

MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus 2015

A világhírű Mecanoo alapítója és vezetője, Francine Houben, az idehaza is ismert Erick van Egeraat,

az élő legenda Herman Hertzberger is előadója lesz az idei Építészkongresszusnak. Előad dr. Magyar Péter (USA), Emiel Lamers holland építészkritikus, és megismerhetjük a Nieto Sobejano irodát és a fiatal spanyol építészeket. Helyszín a Várkert Bazár! 

A MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus idei témája: „l’architecture pour l’architecture” – a konferencia a Liget Budapest által felvetett problémákra kíván fókuszálni. Hiszen a politikai rétegeket lefejtve az egyik alapkérdés: a Városligetet javítják vagy tönkreteszik az odakerülő múzeumok? Vörösmartyt parafrazeálva: ment-e az épületek által a világ elébb? Van-e az építészetnek új viselkedési kódja közcélú városi beruházásokra, az utcai terek, közterek tiszteletben tartására?

Az előadók között találhatjuk azt az Erick van Egeraatot, akit a magyar építészeknek nem kell bemutatni, és akinek tíz országban száznál több épülete áll. A világ egyik leginnovatívabb, legérdekesebb irodája, a Mecanoo részt vesz a Nemzeti Galéria meghívásos pályázatán, így különösen érdekes lesz az alapító és vezető Francine Houben előadása. Szintén részt vesz a pályázaton a Nieto Sobejano iroda – Vukoszávlyev Zorán nemcsak az irodát, de a spanyol geometrikus építészetet is be fogja mutatni. Nagy érdeklődéssel várjuk az élő építészeti legenda, Herman Hertzberger előadását, aki Aldo van Eyck és Jaap Bakema mellett a holland strukturalizmus legnagyobb alakja. A holland nagyok mellett, akik az egyre nemzetközibb holland építészetről beszélnek, különösen izgalmas lesz Emiel Lamers holland építészetkritikus előadása, aki egyben frissen megjelenő könyvét is bemutatja – a magyar építészetről!

A nap nyitóelőadását az az Amerikában élő dr. Magyar Péter fogja tartani az építészeti rajzról, aki közel fél évszázada tanít amerikai, afrikai, európai egyetemeken. A konferencia levezető elnöke Deniz İncedayı UIA alelnök, az UIA II régió elnöke.

A helyszín a Várkert Bazár, így természetesen sor kerül ennek bemutatására is a nap végén: Potzner Ferenc, Pottyondy Péter, Dévényi Tamás és Steffler István előadása után fakultatív épületlátogatás zárja a napot, ahogy a 11 korábbi Építészkongresszuson már megszokhattuk.


Utolsó módosítás: 2015.02.06 19:03

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2020 Magyar Építőművészek Szövetsége