Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2021. július 31. 17:50
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2020.12.07

Tájékoztató a pályázatról

2020. ÉVI ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJASOK

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2020. évben huszadik alkalommal hirdette meg az  Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az Alapítók és Csatlakozók nevében és felhatalmazásukkal. Az első pályázat meghirdetésére 2000-ben került sor akkor 7 díjazott volt. Az évek során összesen 163 Nívódíjat ítélt oda a bíráló bizottság.

Az Építőipari Nívódíj alapítói és csatlakozók a következő szervezetek voltak:

Az Alapítók:                                                                                                                       Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az
                       Építéstudományi Egyesület 

A Csatlakozók:                                                                                                                 Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ),
                       Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata (MMKÉT),
                       Magyar Építész Kamara (MÉK),                                                                       Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ),
                       Közlekedéstudományi Egyesület (KTE), a
                       MTF Közműtechnológiákért Egyesület (HSTT),
                       Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata.

 Az alábbi 8 kategóriában hirdettek pályázatot:

                       többlakásos lakóépület
                       középület
                       ipari és energetikai építmény         
                       mezőgazdasági építmény
                       műemlék-helyreállítás és rehabilitáció
                       közlekedési létesítmény
                       komplex infrastrukturális létesítmény
                       környezetvédelmi és vízügyi létesítmény

Rendkívüli helyzetet teremtett a COVID-19 vírus okozta járvány veszély. Ennek figyelembe vételével hirdették meg és bonyolították le a pályázatot, mégis rekord számú jelentkezést regisztráltak. Ezek közül egy létesítményt nem tudtak megtekinteni a látogatási tilalom miatt.

Pályázatot nyújthatott be minimálisan 100 millió Ft nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel a megvalósító szervezetek bármelyike. A megadott határidőre 29 pályázat érkezett. Nem érkezett pályázat a többlakásos lakóépület, az ipari és energetikai, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi és vízügyi létesítmény kategóriában.

A benyújtott pályázatokban szereplő létesítmények tervezési és kivitelezési szempontból egyaránt magas színvonalat képviseltek. A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló 18 tagú Bíráló Bizottság az ügyrend szerint eljárva a benyújtott dokumentációk, illetve a referensek helyszíni bejárásai alapján bírálta és értékelte a pályázatokat. A bírálat fő szempontjai a következők voltak: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.                           

A Bíráló Bizottság véleményezte a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata által alapított Építési Alkotói Díjra és a MÉK Elnöksége által alapított Sándy Gyula Díjra tett javaslatokat. A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség önállóan döntött az Épületgépészeti Nívódíjról.

A Bíráló Bizottság összesen 11 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 4 részére elismerő Oklevelet adott ki. Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg, ezen táblák ünnepélyes felavatására 2021 tavaszán kerülhet sor – a veszélyhelyzettől függően.

A pályázat eredményhirdetésére hagyományosan az ÉVOSZ ünnepi évzáró közgyűlésén került volna sor, sajnálatos módon ez idén az ismert okok miatt elmarad, a jövő évben kerülhet rá sor. Még ez év decemberében elküldik a nyerteseknek a hivatalos Tanúsítványokat és Okleveleket elektronikus formában és a kiadványokon feltüntethető logót.

Budapest, 2020. december 10.

 

Tolnay Tibor a Bíráló Bizottság elnöke

Bálint Péter a Bíráló Bizottság Elnökhelyettese

Hollai Pál a Bíráló Bizottság titkára

 

ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJASOK 2020 ÉVBEN


Utolsó módosítás: 2020.12.07 20:59

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2021 Magyar Építőművészek Szövetsége