Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2020. június 03. 13:27
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2018.10.08

ÉPÍTÉSZET….. EGY JOBB VILÁGÉRT

AZ ÉPÍTÉSZET VILÁGNAPJA A MÉSZ-BEN, 2018. Október 1.

Szakmai programokban bővelkedő programot hirdetett 2018. október elsejére, az Építészet Világnapjára a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) a többi szakmai szervezettel közösen az Ötpacsirta utcába.

A Szövetség kezdeményezésére az építészet nemzetközi világnapjának indítóeseményeként közös sajtófogadást tartottak a magyarországi építész szervezetek az Építész Pincében. A MÉSZ képviseletében Krizsán András DLA elnök, a Magyar Építész Kamara (MÉK) képviseletében Szalay Tihamér alelnök, a Budapesti Építész Kamara (BÉK) képviseletében Dr. Reith András alelnök, az Országos Főépítészi Kollégium (OFK) képviseletében Salamin Ferenc elnök, a Magyar Építészetért Alapítvány (MÉA) képviseletében Bojár Iván András elnök és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) képviseletében Kádár Bálint kuratóriumi tag ismertették az építészet hónapjának programjait és válaszoltak a sajtó kérdéseire.

A MÉSZ elnöke hangsúlyozta, hogy fontos eredménynek tartja, hogy a szakma különböző szervezetei egy asztalnál ülve, közösen tájékoztatják a megjelenteket az Építészet Hónapjának eseményeiről. A MÉSZ saját programjai közül a „JÖSSZ-MÉSZ” címmel meghirdetett építészeti sétákat, a Csütörtöki Iskola előadásait és a szövetség kiállításai közül a Magyarország Kincsei – Épített Örökségünk címűt, valamint a november 16-án megrendezésre kerülő Faluképvédelmi kiállítást és szakmai fórumot ajánlotta. Krizsán András bejelentette, hogy a MÉSZ új kutatási programot kezdett Gonda Károly Sanghajban alkotó építész életútjának és életművének felkutatására, melyet a jövő évben fog publikálni, az építész születésének 130., halálának 50. évfordulója alkalmából. A MÉSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a Szövetség számára fontos a nemzetközi párbeszéd, ezért jövőre többek közt nemzetközi tanácskozást szervez a vizuális nevelésről, annak fontosságáról és módszereiről.

A MÉK alelnöke elmondta, hogy a területi kamarákkal együtt októberben, az építészet hónapjában több mint 50 kiállítás nyílik országszerte. A programok a területi kamarák honlapjain megtalálhatók.

A BÉK alelnöke két programra hívta fel a figyelmet, a SHARE Budapest 2018 Nemzetközi Építész és Mérnök Fórumra, ahol az építészet és a műszaki innováció - új anyagok és technológiák - intelligens és fenntartható épített környezet kérdéseit vitathatják meg október 25-én a résztvevők, és két épületlátogatásra, a „Budapest Építészeti Nívódíja 2017” nyert Meséskert Passzív Óvoda épületébe október 10-én, és a CEU belvárosi épületegyüttes rekonstrukcióját bemutató sétára október 18-án. Dr. Reith András mindenki szíves figyelmébe ajánlotta a FUGA nyomtatott programfüzetét is, mely számos további programot tartalmaz.

Az OFK az országban tevékenykedő főépítészeket fogja össze. Elnökük fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a főépítészek is ugyan olyan építészek, mint a többiek, ugyan úgy tanácsot adnak a megrendelőjüknek, a településnek, mint az építészek építtetőiknek. Éppen ezért önálló programokkal nem készültek az építészet hónapjára, azonban tagjaik részt vesznek az egyéb szakmai szervezetek rendezvényein. Kiemelete a „Héttorony fesztivál” novemberi programsorozatát, mely Makovecz Imre tereiben kerül megrendezésre 11 helyszínen, koncertekkel, kiállításokkal és konferenciákkal.

Az MÉA feladata az építészet üzenetének széles társadalmi körbe történő eljuttatása – hangsúlyozta ki az alapítvány elnöke. Idei rendezvényeik hívó szava a „mindenki építész”. Az alapítvány évek óta fogja össze az építészet hónapjának programjait és adja ki annak programfüzetét. Az idei rendezvénysorozat keretében a szakmai szervezetek mintegy 22 helyszínen összesen 79 eseményt hirdettek meg.

A KÉK elsősorban a fiatal pályakezdő építészekre és az egyetemistákra koncentrál. Igyekszik innovatív módszerekkel nyitni az építészet egyes területeire. Ebben a hónapban a „Csepel Művek” a fő téma, ezért egy hatalmas, méretarányos LEGO modellt építenek fel, melyen rávetítéssel, digitális technológia segítségével lehet megváltoztatni az épületegyüttes megjelenését. A szervezetet képviselő kuratóriumi tag elmondta, hogy sok a kezdeményezés, sok a program, félő, hogy atomizálódnak a szervezetek, de talán együttműködéssel és összefogással egy irányba lehetne menni, így az építészet hangja is jobban erősebben hallhatóvá válhat.

A sajtótájékoztató vendége volt Carsen Hanssen, az American Institute of Architects-Continental Europe Chapter elnöke is abból az alkalomból, hogy Krizsán András DLA bejelentette a sajtónyilvánosság előtt, hogy a Magyar Építőművészek Szövetsége és az Amerikai Építész Szövetség Európai Tagozata együttműködési megállapodást írtak alá.

Délután háromkor ünnepélyes köszöntőkkel nyílt meg az Építészet Világnapja. Beszédet mondott Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke és Krizsán András DLA, a MÉSZ elnöke. A megnyitó előtt a MÉSZ elnöke interjút adott a világnapról az M5 televíziós csatornának és a Kossuth Rádiónak.

Ezt követően fél négykor kiállítás nyílt a MÉSZ székház kupolás termében az ÉME Mesteriskola XXV. ciklusára felvételt nyert hallgatók pályázati anyagából. A kiállítást Dévényi Tamás Ybl-díjas építész, a Mesteriskola tanára nyitotta meg. A felvételi pályázat témája az egri Gárdonyi kert fejlesztése volt.

Négyórakkor újabb megnyitóra invitálta a közönséget Krizsán András DLA, a rendezvénysorozat házigazdája. "ÉPÍTŐ - MŰVÉSZEK" címmel nyílt meg a Magyar Művészeti Akadémia Építőművész tagozatának kiállítása a Kós Károly teremben. Az MMA köztestületi tagjainak munkáit bemutató reprezentatív kiállítás ízelítőt ad a hazai kortárs építészet példaértékű alkotásaiból. A kiállítást prof. emeritus Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke nyitotta meg.

Az addigra már zsúfolásig telt Kós Károly teremben fél ötkor újabb izgalmas program, a MÉK-MÉSZ Diplomadíj 2018 pályázat eredményhirdetése és a díjak átadása vette kezdetét. A Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége által meghirdetett Diplomadíj pályázatra az idén 92 pályamű érkezett, majdnem ugyanannyi annyi friss diplomázó pályázott, mint a tavalyi évben - ebből 10 munkát díjazott a zsűri. (A díjazottakról külön cikkben számolunk be.) A beérkezett terveket négy téma szerint csoportosították: építészet - műemlékvédelem együtt, belsőépítészet, terület- és településtervezés, valamint táj- és kertépítészet. Egy-egy témakört külön szakértő zsűri bírált.

A díjakat dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Szalay Tihamér, a Diplomadíj zsűri elnöke, a MÉK alelnöke adta át.

Az építész fődíjat Mészáros Mónika, a SZIE Ybl M. Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézetének diplomázója kapta.

A diploma díjak átadását követően, fél hatkor a Magyar Építőművészetért Érem átadására került sor. Idén dr. Moravánszky Ákos, a zürichi Eidgenössische Technische Hochschule professzora vehette át a Magyar Építőművészek Szövetsége által alapított díjat.

Az ünnepeltet Ferkai András Ybl-díjas építész méltatta. A laudáció a www.meszorg.hu oldalon, MÉSZ honlapján olvasható. 

Ezt követően a kitüntetett professzor telt házas előadást tartott "Lépcső - terek" címmel. Az egyik legáltalánosabb épületszerkezeti elemet Moravánszky Ákos egyszerre nagyon objektíven, ugyan akkor ezzel párhuzamosan érzelmektől nem mentesen, igen szubjektíven mutatta be, számos hétköznapi, építészeti, képzőművészeti és más művészettörténeti példán keresztül. Az igen szuggesztív előadás nagy sikert aratott a hallgatóság körében.

Az estét építész parti zárta Budapest egyik legszebb kertjében, az MÉSZ székház udvarán. Az időjárás is kegyes volt, így kellemes beszélgetések között, jó hangulatban fogyott el utolsó cseppig a bor és a utolsó morzsáig a borkorcsolya. 

L. Balogh Krisztina

 

 

 


Utolsó módosítás: 2018.10.30 15:43

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2020 Magyar Építőművészek Szövetsége