Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2019. július 19. 06:02
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2019.02.11

Elméleti képzések

NAGYAPÁM HÁZA ÖRÖKSÉGVÉDELMI PROGRAM

NAGYAPÁM HÁZA ÖRÖKSÉGVÉDELMI PROGRAM

„Az, amit népi építészetnek nevezünk, az emberi hajlékkészítésnek korántsem idejétmúlt módja. Ellenkezőleg. Építési elvei örökzöldek, mindig is hatni fognak és mindig is használhatók lesznek, legyen szó családi házról, társasházról, vagy akár városi középületről. Hogy miért? Mert népi építészetünk, közelebbről építészetünk elvei mélyen bennünk gyökereznek: istenadta, kitörölhetetlen ősképek. S ha tiszavirág életű divatokkal nem fojtjuk el őket, akkor munkánkon keresztül biztonságos otthonokká alakulnak, amelyek emberi léptékűek és barátságos megjelenésűek lesznek; csupasz és kifejezéstelen falak helyett pedig imát és varázslatot sugárzó, beszédes homlokzatokkal tekintenek vissza ránk.”

(Molnár V. József)

 

A Magyar Építőművészek Szövetsége a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Államtitkárságának támogatásával dolgozta ki a „Nagyapám Háza” Örökségvédelmi Programot a népi építészet iránt érdeklődők és elkötelezettek számára. E hiánypótló program célja, hogy a résztvevőknek ne csak elméleti ismeretek átadására legyen lehetőségük, hanem a gyakorlatban is elsajátíthassák a tradicionális építőmesteri munkákat, megismerhessék, és testközelbe kerülhessenek a népi építészet értékeivel. Meggyőződésünk, hogy a Nagyapám Háza Örökségvédelmi Program segít megérteni saját települési hagyományainkat, fejleszti tudásunkat és ismeretünket a népi építészet örökségei és értékei iránt, lehetőséget teremt igazodni a Magyar Falu Program tájegység örökség megőrzéséhez.

 A Nagyapám Háza Örökségvédelmi Program célja, hogy a résztvevők elméleti tudásuk mellett a gyakorlati ismereteket is elsajátítsák a hagyományos házépítés folyamatában. Képesek legyenek ismereteik gyakorlati alkalmazására. Az oktatási jellegű információ-átadás akkor a leghatékonyabb, ha elmélet és gyakorlat egymást kiegészítve és erősítve, egyszerre jelenik meg a képzésben. Különösen igaz ez a népi építészet esetében, amit csak úgy ismerhetünk meg igazán, ha minden érzékszervünknek lehetőségünk van kapcsolatba kerülni vele.

Az elméleti képzés során a résztvevők megismerkedhetnek az anyag, a szerkezeti ismeretek mellett az arány és harmónia egységével. Az előadók olyan építészeti ritkaságokra irányítják rá figyelmünket, melyeket féltve őrzünk, és óvunk, melyek segítsenek abban is, hogy megértsük a hagyományos népi kultúra értelmét, bölcsességét és tanuljunk abból, hogy fennmaradjon emlékük az utókor számára, és bemutathatóvá váljon vitathatatlan értékük. Megmaradjon valami, ami ellenáll az időnek.

A gyakorlati képzésben részt vesznek és egy népi műemlék épület, tájház, malom vagy parasztház felújításán, kivitelezési munkáiban. Olyan hasznos alkotó munkát végeznek, amellyel gyarapíthatják tudásukat a hagyományos építőmesteri technológiákról, bővíthetik szakmai ismereteiket a népi építészet értékeiről, közvetlen tapasztalatot gyűjthetnek a tradicionális házépítési folyamatairól, szerkezeteiről, építőanyagairól, építőmesteri munkákról, hagyományos kőműves mesteri technológiákról. Megtanulhatják a hagyományos házépítés ács és tetőfedő munkáinak részleteit, elsajátíthatják a mesterfogásokat, betekinthetnek a népi építkezés, felújítás folyamataiba.

 

Krizsán András DLA MÉSZ elnök
a Nagyapám Háza Örökségvédelmi Program vezetője

 


Utolsó módosítás: 2019.02.11 13:26

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2019 Magyar Építőművészek Szövetsége