Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. április 02. 07:14
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2023.01.05

Golden Cubes Awards 2023

Pályázat és konferencia az épített környezeti nevelésről

Civil szervezetek, iskolák, közösségek és magánszemélyek  figyelem! 2023. január 31-ig lehet beküldeni az épített környezeti nevelés témájában az elmúlt három évben készült munkákat, tevékenységeket, kiadványokat és publikációkat a Golden Cubes Awards nemzetközi megmérettetés első fordulójára a Magyar Építész Szövetség (MÉSZ) címére.

A Golden Cubes Awards nemzetközi, kétfordulós pályázatról és az épített környezeti nevelés (BEE – Built Environment Education) legújabb magyar eredményeiről 2022. december 1-én, a MÉSZ Székházban adott tájékoztatást Krizsán András, a MÉSZ elnöke, és Somogyi Krisztina szervező, az UIA Architecture and Children munkacsoportjának delegáltja, aki öt éve képviseli Magyarországot a szervezet munkájában. A pályázattal kapcsolatban a legfontosabb határidőkről és tennivalókról tartott előadásában a következők hangoztak el.

A Golden Cubes Awards kétfordulós nemzetközi pályázat, amelynek szervezője az UIA Architecture and Children munkacsoportja. Célja a  BEE jó gyakorlatok megismerése, a jó példák felmutatása, az alkotók munkájának elismerése,  az épített környezetről való általános párbeszéd támogatása, a tevékenység presztízsének a megteremtése és a pedagógusok és építészek kapcsolatának erősítése.

A háromévente megrendezésre kerülő pályázat első, nemzeti fordulójának határideje: 2023.01.31.

Pályázni a 2020. március 1. – 2023. március 15. időszakban elkészült munkákkal lehet.

Pályázati kategóriák és pályázók köre:

Iskola kategória: A pályázók köre és nem a tevékenység meghatározott.

Pályázhatnak óvodák, általános és közép iskolák, akik nemzeti tanterv részeként oktatnak, és az iskolán belül létrehozott, abba integrált, de külső személy pl. építész vagy civil szervezet, etc. által létrehozott projekt is. (NEM itt pályáznak a speciális művészeti programú szakiskolák.)

Intézményi kategória: A pályázók köre és nem a tevékenység meghatározott.

Pályázhatnak múzeumok, galériák, kiállítóhelyek, alapítványok, egyesületek, civil szervezetek és a speciális szakmai képzéseket nyújtó iskolák, így a művészeti szakiskolák az építészet, design és a képzőművészetek területén

Nyomtatott média: nyitott egyének és szervezetek számára.

Pályázni lehet pl. könyv, cikk, társasjáték, nyomtatott oktatási eszköz, újság

Audiovizuális kategória: nyitott egyének és szervezetek számára.

Pályázni lehet pl. dokumentum film, TV vagy rádió program, audiovizuális tananyag, online kurzus, digitális tartalom

Hogyan  kell pályázni? Minden tudnivaló és a beadandó adatlapok letölthetők az UIA Architecture and Children felületéről, a Golden Cubes Awards cím alatt:  https://www.architectureandchildren-uia.com/golden-cubes

 

A sikeres pályázat benyújtásához a következőkre van szükség:

+ Pályázati adatlap –  az adatlap angol nyelvű, de magyarul kell kitölteni első körben – aláírva pdf formátumban kell mellékelni.

+ Template poszter kitöltve – a megadott formátumban a template poszter kitöltésével kell bemutatni a projektet.  Egy pályaművet egy poszteren kell bemutatni. A poszter mérete A2. A posztert kinyomtatva A2 méretben kérjük beadni. Mivel kiállítjuk, ne túl vékony papírra készüljön a nyomtatás. Az anyagot digitálisan is kérjük mind 300 dpi és 72 dpi méretben.

+ Digitális állomány: A poszteren lévő képeket kis és nagy felbontásban  (300 dpi és 72 dpi) digitális állományként külön is, a szöveget pedig wordben kérjük csatolni, utóbbit magyar nyelven.

A zsűri a posztereket bírálja el, de a szövegben lévő linkek megadásával, illetve a projekt során készült nyomtatott anyagok mellékelésével segíthető a zsűri munkája.

A zsűri összetétele az első fordulóban: Dúll Andrea környezetpszichológus, Csillag Katalin építész, Golda János építész, Götz Eszter média szakértő, Szabó Levente építész.

A magyar zsűrinek kategóriánként egy alkotást van lehetősége továbbjuttani a nemzetközi fordulóba, amely 2023 áprilisában dönt a kategóriák Nyerteséről és a Kiemelt elismerésben részesült projektekről.

A nemzetközi zsűri összetétele: Carla Rinaldi Olaszország, Angela Uttke Million Németország, Somogyi Krisztina Magyarország, Jorge Raedo Kolumbia, Heba Safey Eldeen Egyiptom, Ken-ichi Suzuki Japán és Peter Exley USA.

A pályázatot  2023-ban 24 ország  részvételével sikerült megrendezni az UIA Architecture and Children munkacsoportjának. A nyertes munkák szerepelnek a Koppenhágában megrendezésre kerülő kiállításon és a munkacsoport honlapján és más kommunikációs felületein.

 

Pályázati naptár:

Beadás: 2023 január 31. kedd

MÉSZ Titkárság, Budapest 1088, Ötpacsirta utca 2.

Bírálat: 2023 február 20-ig

Nemzetközi fordulóra a kategórianyertesek tovább küldése: 2023. március 15.

Eredményhirdetés: 2022. május

Kiállítás: 28. UIA Világkongresszus  Sustainable Futures – Leave No One Behind: 2023 július 02- 06.

 

Végül pár kérdés és pár nyertes projektről kép, ami segíti a pályázók és a zsűri gondolkodását arról, hogy miként gondolkodott az UIA Architecture and Children munkacsoportja a sikeres BEE tevékenységről a három évvel ezelőtti pályázat bírálása során.

+ Kiderül-e a beadott pályázatból, hogy a BEE tevékenységnek mi volt a célkitűzése?

+Javította-e a pályázatban bemutatott munka az építészet megértését a megcélzott gyerekek körében?

+ Hozzájárult-e a tevékenység ahhoz, hogy a projektben résztvevő gyerekeknek nagyobb legyen a tudása a fenntarthatóságról mind társadalmi, mind szociális és ökológiai értelemben?

+ Erősítette-e a tevékenység az érzékenységüket, kreativitásukat vagy a kritikai gondolkodásukat?

+ Szórakoztató volt?

+ Támogatta-e oktatási szervezet vagy iskola a tevékenységet?

+ Együttműködésben, különböző tudományok bevonásával, partnerségben jött-e létre a projekt?

+ Folytatható-e, megvalósítható-e máshol is a bemutatott projekt?

A pályázattal kapcsolatban kérdés  feltehető a MÉSZ titkárságán a titkar@meszorg.hu emailcímen, vagy Somogyi Krisztinának címezve a text@plusminus.hu címre küldve.


Utolsó módosítás: 2023.01.05 15:13

Galériák


1 | 2 | 3 | 4 |

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége