Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2020. augusztus 06. 18:29
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2019.09.05

Gonda Károly emlékév

Sajtótájékoztató a MÉSZ székházban

Időpont: 2019. szeptember 4. 18 óra

Helyszín: MÉSZ székház, Ötpacsirta utca. 2.

A kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója tiszteletére a Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) 2019-ben kutatást indított a magyar származású „titokzatos sanghaji építész”,  Gonda Károly munkásságának megismertetésére. A kutatás eredményeként Gonda Károly tíz ma is álló épületét és számos megvalósulatlan tervét sikerült beazonosítani és a nevéhez kötni. A hazai és helyszíni kutatómunkát a MÉSZ megbízásából a Nemzeti Kulturális Alap és a DFE Egyesület, illetve a KKM anyagi támogatásával Baldavári Eszter művészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ muzeológus munkatársa végezte.

Gonda 1889. június 22-én született Gyöngyösön Goldstein Karol néven izraelita kereskedő család sarjaként, aki családjával együtt hamarosan Bécsbe költözött, majd 1902-ben kérvényezte nevének Gondára változtatását. Bécsben, a műszaki főiskolán tanult építőmérnöknek, majd besorozták katonának, így a 309. számú gyalogezreddel került orosz hadifogságba. Nikolsk-Ussuriysk-ben töltött évei során megismerkedett egy nemesi származású elvált orosz asszonnyal, s két fiával, akiknek angol nyelvleckéket adott. Gonda Károly és Eudokia Dimitrieff egymásba szerettek, összeházasodtak, s úgy döntöttek, hogy Sanghajban próbálnak szerencsét. Mivel Gonda hamar munkát kapott a Hanbury and Probst tervező irodánál, egy év múlva a gyerekek is csatlakozhattak hozzájuk. Első lakásuk a Dixwell Roadon volt, majd az 1920-as években Gonda otthagyta munkahelyét, és saját irodát nyitott az általa tervezett Shahmoon Building irodaházban.  Gonda és családja az elegánsabb Yu-Yuen Roadra költözött, ahol már teniszpályával és garázzsal ellátott kertes házban laktak.

1927 és 1937 között főként üzletházak, pénzintézetek, irodaházak és filmszínházak épültek tervei alapján, de ő tervezte az új zsidó iskolát, valamint a közelében fekvő lakónegyedet is. Az 1937-es második kínai-japán háborúig megépült alkotásai közül a legjelentősebbek a Shahmoon irodaház, amelynek földszintjén működött a Capitol Filmszínház, a Nanjing Road harmadik legjelentősebb üzletháza a Sun Sun, a Gonda formatervezett mozi székeivel ellátott Cathay Filmszínház Sanghaj francia koncessziós területén, és a chicagói iskola formái által inspirált Bank of East Asia. A ma múzeumként működő Shanghai and Hong Kong Museum of Banking History belső terei 2018-ban újultak meg, melynek felújítási programját és az eredeti „Art déco” enteriőrök helyreállítását és a műemléki munkákat az East China Architecture and Design Research Institute építészei irányították.

Annak ellenére, hogy a sanghaji önkormányzat jóvoltából számos épületen megtalálható Gonda Károly emléktáblája, itthon jóformán semmit sem tudtunk a magyar építész létezéséről. Pedig az életmű kutatása közben egyre inkább körvonalazódott Gonda pályájának íve, és műveinek fontossága. Ultra-modern toronyházai, filmszínházai, kereskedelmi és pénzügyi épületei nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi modern építészet színterén is igazolták, hogy e művek alkotóját joggal tartja számon a 20. századi kínai építészet történet.

Annak érdekében, hogy e „titokzatos sztárépítész” sanghaji életművét mindinkább megismerje a szakma és épületei láthatók legyenek a magyar kultúra iránt érdeklődők számára is, hirdette meg a Magyar Építőművészek Szövetsége az építész születésének 130. és halálának 50. évfordulója alkalmából a Gonda Károly Emlékévet 2019-2020 évre.

Az emlékév ideje alatt a Magyar Építőművészek Szövetsége könyvbemutatóval, reprezentatív fotókiállítással és egy szakmai konferenciával is készül, melyek nemcsak a kínai-magyar kapcsolatok megerősítését, és a közös történelmi múlt megismertetését hivatottak elősegíteni, hanem igyekszik népszerűsíteni a Sanghaj történelmi arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszó „ultramodern” építész, az art deco elkötelezett művésze, Gonda Károly épületeit és kalandos életútját is.

Budapest, 2019. szeptember 4

                                                     Magyar Építőművészek Szövetsége


Utolsó módosítás: 2019.09.16 12:40

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2020 Magyar Építőművészek Szövetsége