Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2024. május 26. 19:40
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2019.11.17

Gonda könyv bemutatása

Eddig ismeretlen sanghaji magyar építészről készített album került bemutatásra Sanghajban. A könyv a cikkben lapozható formában megtekínthető.

A könyv lapozható formában megtekínthető: ITT

 

Könyvbemutató a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából

A kínai kutatók szemfülességének köszönhetően, Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa 2018-ban egy eddig ismeretlen sanghaji magyar építész nyomaira bukkant. Charles Henry Gonda, azaz Gonda Károly (1889 – 1969) személyazonosságát a külképviselet a Magyar Nemzeti Levéltár és a Bécsi Levéltár Magyar Kirendeltségének segítségével tisztázta. A „felfedezést” közel másfél éves kutatómunka követte, amelynek eredményeként 2019. november 12-én, kedden Sanghajban került bemutatásra a Főkonzulátus a Magyar Építőművészek Szövetségével (MÉSZ) együttműködésben készített GONDA – Sanghaj ultramodern magyar építésze c. albuma, amely a magyar építész életútját és munkásságát mutatja be a MÉSZ által felkért Baldavári Eszter művészettörténész kutatásaira alapozva. A könyv elkészítésében több mint tizenhat magyar és kínai (sanghaji) hivatal, szervezeti egység, és több mint húsz, magyar, kínai, amerikai, brit és orosz szakember működött közre. Az album képei Nicky Almasy Ázsiában élő neves magyar fotóművész munkáját dicsérik. 

Az album bemutatására a Gonda Károly tervezte Kelet-Ázsiai Bank tetőteraszán, a múlt és a jövő találkozásának méltó szimbólumánál került sor: az 1926-ban tervezett épület – Gonda munkáira jellemző – art deco tornya mellől pazar kilátás nyílt a modern Sanghajra.

Az eseményen köszöntőt mondott Bolla Szilárd sanghaji magyar főkonzul, Cao Jiaming, a Sanghaji Építészeti Társaság elnöke, illetve Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke.

Amint azt Bolla Szilárd főkonzul beszédében kiemelte, a Magyar Kormány nagy hangsúlyt fektet a magyar kulturális örökség ápolására és megismertetésére határainkon belül és azon túl is; a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulóját pedig nem is lehetne méltóbban megünnepelni, mint egy, közös kulturális örökségünkről, a sanghaji magyar építészről, Gonda Károlyról készült album kiadásával.

Krizsán András elnök beszédében kiemelte, ez évben ünnepeljük Gonda Károly születésének 130., és emlékezünk meg halálának 50. évfordulójáról. Szeptemberben, ez alkalomból a Magyar Építőművészek Szövetsége Gonda Emlékévet hirdetett, amelynek programjai között számos, az építész életútjához, örökségéhez köthető esemény kerül megvalósításra Magyarországon és Kínában egyaránt.

A könyvbemutatón a sanghaji városvezetés, illetve az album létrehozásában közreműködő szervezeti egységek és szakemberek vettek részt. A bemutatóra elfogadta meghívásunkat és koncertet adott a régi sanghaji jazz koronázatlan királynője, Jasmine Chen. A kiadvány kereskedelmi forgalomba egyelőre nem kerül, elsősorban protokoll ajándékként fog szolgálni, ugyanakkor megtalálható lesz a nagyobb magyarországi és kínai könyvtárakban.


Utolsó módosítás: 2019.11.25 15:02

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2024 Magyar Építőművészek Szövetsége