Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2020. június 03. 13:20
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2018.06.05

JÖSSZ - MÉSZ Újlipótváros

Korok és stílusok - A sokarcú Újlipótváros

Időpont: 2018. június 10. vasárnap 10:00 óra
A találkozó helyszíne: 13. kerület, Visegrádi - Radnóti Miklós utca sarok (a parkolóban)

Tervezett időtartam: 1,5 - 2 óra
Részvételi díj: 3000 Ft (MÉSZ tagoknak ingyenes)

A séta regisztrációhoz kötött!
Regisztráció: https://goo.gl/forms/YEhmN6roZV1SpcHy2

A sétáért 0,5 kreditpontot lehet kapni.
Kreditpont igényüket kérjük a regisztrációnál jelezzék!

A séta minimum 5 fővel indul.


Újlipótváros neve hallatán manapság legtöbbünknek az 1930-as évek modernizmusa jut az eszébe. Pedig a városrész építészete és várostörténeti múltja ennél lényegesen sokrétűbb. 
Sétánk során kis területen járunk majd, és több mint egy fél évszázad építészeti és várostervezői gyakorlatát tekintjük át. 
A 19. század második felében Újlipótváros még kietlen külváros volt, ahol egy-két ipari épület árnyékában zömében mezőgazdasági termelés folyt. A század végén épültek fel az első bérházak, amelyek a kor tervezői gyakorlatának megfelelően zártudvaros, körgangos beépítésűek voltak és a historizmus stílusjegyeit ismerhetjük fel a homlokzatokon. A 20. század legelején gombamódra szaporodtak az épületek a Váci úttal párhuzamos utcákban. A szecessziós épületek karakteres arculatot kölcsönöztek az új városrésznek. Az 1910-es években nagy remények születtek, hogy a terület a főváros legelegánsabb része legyen. A kor talán legnagyobb "luxus lakópark" beruházása készült el 3 év alatt a mai Jászai Mari téren: a Palatinus házaknak nevezett épületcsoport telek- és építéstörténete önmagában is egy nagyon izgalmas história. A vesztes első világháború a nagyreményű terveket azonban megakasztotta. A háború utáni várostervezés újjáéledésének egyik korai példája szintén itt, az Újlipótvárosban valósult meg. Az 1920-as évek végén felépült Phönix-ház nem csak a nevében különleges, de a hatalmas belső parkot körülölelő épületcsoport egy korszerűbb beépítés előnyeit mutatta. Az 1933-tól gőzerővel megindult építkezési láz közel 200 új épületet eredményezett a Duna meni városrészben. Ezek beépítésükben és stílusukban is már a modern szellemet idézték. A közvetlenül a 2. világháború előtt épült bérházak további előnye volt az is, hogy az alkalmazott építő ipari újítások, és főleg a lépcsőházak belsőépítészeti kialakítása révén messze felülmúlták a kor átlag színvonalát. 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Kérjük csatlakozzon Facebook eseményünkhöz is: https://www.facebook.com/events/143294606528964/


Utolsó módosítás: 2018.07.02 17:19

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2020 Magyar Építőművészek Szövetsége