Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2024. június 18. 00:06
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2011.09.18

Megalakult a Visegrádi Négyek Építészeti Társulás

A Magyar Építőművészek Szövetségének kezdeményezésére aláírt nyilatkozattal most létrehozott Visegrádi Négyek Építészeti Társulása

az egyes tagországok Építőművész Szövetségeinek együttműködési szervezete, közös egyeztető fóruma, szakmai tanácsadó testülete, amely a 2008. február 23-án az UIA II. Régió Isztambuli konferenciáján tett kezdeményezésnek megfelelően az életminőség javítása érdekében tűzött maga elé célokat. A Társulást létre hozó szövetségek elnökei összhangban az UIA a Nemzetközi Építőművészek Szövetségének, a Visegrádi Csoportnak (Visegrad Found), az Európai Unió Tanácsának és az Európai Építészek Tanácsának dekrétumaival és ajánlásaival fontosnak tartják, hogy a civil szakmai szervezetek és az épített környezet méltó alakításáért tenni akaró szakemberek össze fogjanak, javaslataikkal hozzájáruljanak az együttműködő nemzetek építészetének minőségi alakításához, folyamatos formálásához és céljainak megvalósításához.

A Társulás tagjai az épített környezet minőségének javítása és a fenntartható fejlődés elveinek érvényre juttatása érdekében, a közösen megfogalmazott célok eléréséért fejtik ki tevékenységüket és fogalmazzák meg véleményüket az építésügy területén működő szervezetek és intézmények, valamint a széles szakmai közösség és a társadalom számára. Ezek között az épített és természeti környezet minőségének javítását, az építészeti kultúrák egymás közötti társadalmi elismertségének szélesítését, a vizuális kultúra színvonalának emelését, a környezettudatos gondolkodás kialakítását, az Európai Uniós csatlakozásuk során jelentősen megnövekedő építési-beruházási feladatok magas színvonalú megvalósításának elősegítését - különös tekintettel közös geopolitikai adottságukra - tűzték zászlajukra.

A dokumentumot a visegrádi országok szövetségei nevében Oleg Haman, a Cseh Építész Szövetség elnöke, Štefan Šlachta, a Szlovák Építész Szövetség (SAS) elnöke, Jerzy Grohulski, a Lengyel Építész Szövetség (SARP) elnöke és Kálmán Ernő DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) elnöke írták alá. Az együttműködési nyilatkozatot kézjegyével látta el Gaetan Siew, az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) elnöke és Martin Drahovsky, az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) II. régió alelnöke, amelyhez a visegrádi országok is tartoznak, valamint jelen volt Fegyverneky Sándor, Országos Főépítész is.


Utolsó módosítás: 2011.09.18 19:49

Kapcsolódó dokumentumok:

Nyilatkozat
Nyilatkozat

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2024 Magyar Építőművészek Szövetsége