Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2020. május 28. 07:48
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2020.03.09

UIA II. régió elnöki találkozó

A Magyar Építőművészek Szövetsége szervezésében került megrendezésre 2020 március 5-én a találkozó.

E rangos eseménynek a MÉSZ székház Kós Károly terme adott otthont. Az egésznapos tanácskozás jelentőségét növeli, hogy ez az utolsó ilyen széleskörű elnöki összejövetel a nyáron, Rioban megrendezésre kerülő Építész Világkongresszust megelőzően. Ennek megfelelően a részvevők száma magas volt és részt vett rajta az UIA jelenlegi elnöke, Thomas Vonier is.

AZ UIA (International Union of Architects - Építészek Világszövetsége) 1948-ban alakult, alapítója a magyar származású építész Pierre Vago (Vágó Péter). Több mint 110 országból származó építész szövetségi-kamarai tagja van. Az országok 5 régióba csoportosulnak, földrajzi eloszlás szerint. Hazánk a 2-es régióba tartozik, képviseletét pedig a MÉSZ látja el.

A gyűlés házigazdájaként Krizsán András MÉSZ elnök köszöntötte a résztvevőket, és beszámolt az elmúlt időszak eseményeiről, melyekkel hozzájárult a magyar szövetség az UIA szakmai tevékenységéhez és missziójához, valamint az UIA-n belül végzett feladatokról is. A köszöntést az UIA II-es régiójának elnöke Nikos Fintikaki s folytatta, majd őt Serban Tiganas követte (UIA Secretary General). A minisztérium részéről Balogh Bence ……… köszöntötte az építészeket dr. György István államtitkár és Füleki Zsolt helyettes államtitkár nevében. A sort Thomas Vonier UIA elnök köszöntője zárta.

 

Az tanácskozás első negyedében a régiós vezetőségi és tanácstagok beszámolói által a résztvevők részletes összegzését hallhatták az elmúlt évnek-éveknek. Nikos Fintikakis az összes régiós tagország UIA égisze alatt szervezett eseményeit felsorolta, méltatva a régió aktivitását, mely kiemelkedő az UIA-n belül. Jerzy Grochulski, a Nemzetközi Tervpályázati Bizottság társelnöke pedig az elmúlt időszak nemzetközi tervpályázati sikereit, tanulságait és kihívásait mutatta be az elnököknek.

Az találkozó második negyedében az UIA jövőjét alapvetően meghatározó eseményekről, változásokról, és kihívásokról szólt a diskurzus és a beszámolók, Mikó László levezető elnök irányítása alatt. A legizgalmasabb téma természetesen az UIA belső szerkezetének reformja volt. Még csak irányelvek és szándékok körvonalazódnak, és bár a magyar félt nem érte felkészületlenül a tárgykör, sok tagszervezet még nem vitatta meg otthon, így a tagországok közös álláspontjának kialakítása még várat magára. A kihívások közül több elnök is kiemelte a kommunikációt, mert az UIA-t és tevékenységét annak kiterjedtségét és mértékét meghazudtolva, kevesen ismerik.  Következő fajsúlyos napirendi pont keretén belül a soron következő választásokról esett szó. Két elnökjelölt is bemutatkozott, a mexikói Jose Luis Cortés és a kolozsvári Serban Tiganas. Ezt követően tagországok jelezhették a tanácstag delegálási szándékukat, valamint lehetőségük volt a jelölteknek is bemutatkozni. Az UIA elnökség örömmel konstatálta, hogy a kettes régió igen aktív, és jelöltek szokásosnál magasabb száma emelik a riói választások presztízsét. Ez lenne kívánatos minden régióban, minden tisztségnél.  

A harmadik negyedben a több országot tömörítő építész szervezetek vezetői (BAUA, V4, UMAR), míg a negyedik etapban az egyes tagországok vezetői tartottak részletes beszámolót. A szervezeti tevékenységük, elért szakmai sikerek ismertetésén túl, az előadok rámutattak a helyi építészetet érintő kihívásokra és fontosabb kérdésekre. Kisebb eltérésekkel kijelenthető, hogy a II. régió tagországai sok esetben hasonló feladatok, megoldandó kihívások előtt állnak. 

A nap zárásaként egy izgalmas szakmai program szolgált. Szabó Levente építész vezetésével, nívódíjas, budai Régi Városháza rekonstrukcióját nézhették meg a résztvevők.

Fotók: MÉSZ / Koch Balázs


Utolsó módosítás: 2020.03.09 09:20

Galériák


1 | 2 | 3 |

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2020 Magyar Építőművészek Szövetsége